Asbest inventaris bouw – of renovatieproject

De asbestinventaris wetgeving verplicht bij afbraak van een gebouw ook een asbestinventaris. Het gaat dan om een asbestinventaris dat deel uitmaakt van het sloopopvolgingsplan dat verplicht toegevoegd moet worden aan de aanvraag van een omgevingsvergunning. De verplichting geldt enkel voor een infrastructuurwerk groter dan 250m3, een residentieel gebouw groter dan 5.000m3 of een niet-residentieel gebouw groter dan 1.000m3.

De asbestinventaris wetgeving verplicht dus niet enkel een attest bij de verkoop van de woning.
Lees meer op onze pagina “Asbest attest verkoop woning" maar was al langer verplicht bij de afbraak of sloop van een gebouw.

werf asbest

De asbestinventaris wetgeving maakt een onderscheid tussen twee soorten asbestinventarissen:

Niet-destructieve asbestinventaris: deze inventaris beschrijft enkel de zichtbare asbesthoudende materialen. Men gaat nooit vloeren of plafonds beschadigen om ingesloten asbest in kaart te brengen.

Destructieve asbestinventaris: Volgens de asbestinventaris wetgeving wordt een destructieve asbestinventaris opgesteld voor gebouwen die gesloopt of gerenoveerd worden en beschrijft deze alle aanwezige asbest. Zowel de zichtbare als ingesloten asbest die tijdens de werken bloot kan komen te liggen. Hierbij gaat men dus wel soms vloeren, muren, plafonds openbreken om op te zoek gaan naar onderliggende asbest.

helm-werf-asbest

De asbestinventaris wetgeving voorziet de verplichting van een asbestinventaris in het sloopopvolgingsplan om ervoor te kunnen zorgen dat de arbeiders op de werf veilig kunnen werken en tevens om te vermijden dat asbest in het reguliere afbraakpuin terecht kan komen.

Plaats aanvraag

Ik ga mijn woning of gebouw verkopen en heb een asbestattest voor verkoop nodig. Of ik heb een generiek asbestattest nodig.
Ik wens een asbestinventaris als werkgever of voor mijn bouwproject.
 
Type eigendom
Contactgegevens
Inspectieadres