Asbest wetgeving

Asbest werd in de 19de eeuw grootschalig gebruikt en toegepast zonder enige asbest wetgeving.  In de jaren ‘30 was men zich al enigszins bewust van de schadelijkheid van asbest. In sommige Europese landen was asbestose (asbestlong) begin jaren ’30 al als beroepsziekte erkend.  Toch duurde het nog decennia vooraleer de productie verboden werd en er asbest wetgeving kwam rondom het gebruik, beheren en verwijderen van asbest.

Dat er slechts traag asbest wetgeving kwam, heeft grotendeels te maken met het feit dat asbest zoveel voordelen had dat de nadelen onder de mat werden geveegd. Asbest was een natuurlijke mineraal (goedkoop te ontginnen), oersterk, brandwerend en daarenboven ook nog eens isolerend. Een waar wondermiddel.

 

Asbest wetgeving

In de jaren ’70 & ’80 beleefde de asbestproductie zijn hoogdagen en werd het grootschalig toegepast in België, dit ondanks de gezondheidsrisico’s. Veel asbest wetgeving was er niet.

Pas in 1998 beperkte Het KB van 3 februari 1998 reeds grotendeels het op de markt brengen, vervaardigen en gebruik van asbest.https://etaamb.openjustice.be/nl/koninklijk-besluit-van-03-februari-1998_n1998022104.html

Voor een totaal asbestverbod moesten we nog wachten op asbest wetgeving tot het KB van 23 oktober 2001. 

https://etaamb.openjustice.be/nl/koninklijk-besluit-van-23-oktober-2001_n2001022848.html

De asbest wetgeving in België loopt uiteraard steeds op verschillende sporen tegelijk: Federaal en per gewest.

Plaats aanvraag

Ik ga mijn woning of gebouw verkopen en heb een asbestattest voor verkoop nodig. Of ik heb een generiek asbestattest nodig.
Ik wens een asbestinventaris als werkgever of voor mijn bouwproject.
 
Type eigendom
Contactgegevens
Inspectieadres