Waarom is een asbestkeuring verplicht?

Vanaf november 2022 is een asbestkeuring verplicht bij de verkoop van een woning ouder dan 2001. Deze verplichting kadert in het asbest afbouwbeleid van de Vlaamse overhoud. Omdat blootstelling aan asbest grote gezondheidsrisico’s inhoudt, wordt een asbestkeuring verplicht. Asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes die na lange tijd longkanker, longvlies- of buikvlieskanker kunnen doen ontstaan. De asbest vezeltjes zijn niet zichtbaar voor het blote oog en dus kan je blootgesteld worden aan gezondheidsrisico’s zonder dat je het in de gaten hebt. Het beperken van gezondheidsrisico’s is de belangrijkste reden waarom een asbestkeuring verplicht is bij verkoop van een woning (ouder dan 2001).

asbestkeuring-verplicht

De opmaak van een asbestinventaris of ook wel asbestkeuring verplicht eigenaars van een woning om bij verkoop de kopers volledig te informeren over de aanwezigheid van asbest in de woning. Doordat de asbestkeuring verplicht is voor woningen ouder dan 2001, zal elke eigenaar op de hoogte zijn van de aanwezige asbest en kan dit niet meer onder de mat geveegd worden bij verkoop.  De asbestkeuring verplicht verkopers om volledig transparant te zijn over de aanwezige asbest in hun koopwoning.

Plaats aanvraag

Ik ga mijn woning of gebouw verkopen en heb een asbestattest voor verkoop nodig. Of ik heb een generiek asbestattest nodig.
Ik wens een asbestinventaris als werkgever of voor mijn bouwproject.
 
Type eigendom
Contactgegevens
Inspectieadres